Bärgare Gbg

Bärgare Gbg

Bärgare Gbg. En bärgningsbils vardag kan verkligen variera. Ibland kan det gå många dagar med andra uppdrag än ren bärgning av personbilar. Husbilar, traktorer, skrotbilar, kärror, mopeder och motorcyklar skall bärgas och transporteras. ”Haverister”med punkteringar måste ha omedelbar hjälp där de står och orsakar jätteköer i rusningstrafiken. Och så är det bilen som inte startar för att batteriet vägrar att fungera. Alla vill ha bärgningshjälp.

LÄS MER: Bärgning av fordon i Göteborg

Men den allt i allo bärgaren måste vara väl rustad för de olika uppdragen. Det gäller inte enbart att ha den tekniska utrustningen. I vissa fall måste tillstånd och kunskap finnas för olika ändamål. Speciell transportförsäkring är obligatorisk för täckning av eventuella skador. Och ofta förekommer bärgningar som kräver tillstånd från Länsstyrelsen.

LÄS MER: Bogsera bil själv

Det är inte bara föremålen som växlar vid de olika bärgningarna. De kan finnas på de mest besynnerliga ställena. Gamla dumpade skrotbilar kan finnas långt in i en skog. Men med hjälp av varierande vinschar och kast-öglor finns mängder av bärgningsalternativ att ta till för bärgare Gbg. Det är väl bara saknad av framkomlig väg som kan stoppa en bärgning. Är det en inte alltför känsligt föremål som skall hämtas kan även detta lösas. Genom förlängning av de olika vinscharna och strategisk placering av öglorna kan man dra ett föremål långt i alla riktningar. Och en skrotbil behöver ingen särbehandling. Det finns risker för oljespill under eller efter framdragningen. För sanering av dessa miljöfarliga ämnen är bärgningsbilen väl rustad. Många beställningar göres genom kommunens försorg. Så det är naturligt att endast bärgningsföretag med auktorisation kontrakteras.

Bärgare Gbg. En bärgningsbils vardag kan verkligen variera. Ibland kan det gå många dagar med andra uppdrag än ren bärgning av personbilar.
Bärgare Gbg. En bärgningsbils vardag kan verkligen variera. Ibland kan det gå många dagar med andra uppdrag än ren bärgning av personbilar.
LÄS MER: Bra bilskrot i Göteborg när man skrotar en bil

Som avtalad bärgare för en kommun måste olika uppdrag kunna förberedas och utföras. Större husvagnar, många gånger med saknad av ett eller alla hjulen, måste bärgas. Vissa kan ha karosser som är helt förruttna. Dessa kräver speciella förankringar och surrningar till flaket vid transport till en avtalad bilskrot. Många gånger kan det vara svårt att finna något skrotningsföretag som är villigt att ta emot vissa föremål för skrotning. Detta gäller även för inlämning av fritidsbåtar som skall skrotas. Den statliga skrotningspremien för fritidsbåtar, som förbrukades på några månader, vittnar om detta förhållande.

Fortfarande är det massor av gamla skrotbilar, som skall bärgas. Kommunen kallar kontinuerligt på bärgningshjälp. Vissa dagar uppgår bärgning av uttjänta fordon, av något slag, till bärgare Gbg som dom flesta uppdrag.